Het HoogGevoelige kind


De kinderen van vandaag zijn erg “wijs” waardoor het een uitdaging kan zijn voor ouders om hun kind op te voeden. We spreken vaak van een nieuwetijdskind, een kristalkind of een hooggevoelig kind.


Een hooggevoelig kind is een kind met een hoger bewustzijnsniveau. Ze snappen alles sneller en zijn hun leeftijd ver vooruit. Deze wereld is vaak “te vervuild” voor ze om in te leven.


Ze zien vaak de geesten, de gidsen en de engelen en dat is vaak erg angstig voor een kind.


Ze voelen heel veel op het gebied van energie. Ze zijn gevoelig voor emoties van andere mensen, zien mogelijk kleuren om mensen heen en begrijpen veel zonder te praten.


Meer eigenschappen van een hooggevoelig kind: klik hier


Voor ouders kan het opvoeden van een Hooggevoelig Kind veel uitdagingen opleveren. Soms begrijp je als ouders je kind niet.


Een hooggevoelig kind niet begrijpen kan de oorzaak zijn dat:

  • Er communicatieproblemen kunnen ontstaan
  • Je hooggevoelige kind ongewenst gedrag vertoont
  • De verhoudingen binnen het gezin danig verstoord kunnen zijn
  • Je als ouders of als kind niet lekker in je vel kan zitten
  • Er andere problemen spelen


Een hooggevoelig kind begeleiden voorkomt dat ze ontsporen en in allerlei situaties terechtkomen waardoor ze zich niet meer “normaal” voelen. Terwijl het juist hele normale kinderen zijn met bijzondere gereedschappen.


Het zijn bijzondere kinderen.


Ook kinderen die hoog gevoelig zijn hebben net als volwassenen een zeer gevoelig zenuwstelsel. Zij hebben als het ware fijnere antennes, wat er voor zorgt dat zij indrukken dieper en intenser opnemen dan kinderen die niet hoog gevoelig zijn.


Bij een hoog gevoelig kind wordt minder gefilterd en komt dus meer informatie binnen dan bij een gemiddeld kind. Het is dan ook niet vreemd dat het voor een kind meer tijd en energie vraagt om alles te verwerken wat binnenkomt.


Wanneer er gedurende een langere tijd of op een hogere frequentie prikkels blijven binnenkomen raakt een hoog gevoelig kind overprikkeld. En laat dit nu juist het grootste uitdaging zijn voor een kind dat hoog gevoelig is.


Wanneer hoog gevoeligheid niet herkend wordt kan het gedrag van een hoog gevoelig kind dat overprikkelt is, door de ouders en/of leraren als niet gewenst gedrag worden gezien. Deze kinderen voelen zich op hun beurt niet serieus genomen of onrechtvaardig behandeld.


Wellicht is het de uitdaging dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat hooggevoeligheid eigenlijk inhoudt.


De benaming hoog gevoelig zijn, hoogsensitief zijn, Hoog Sensitief Kind (HSK) en Hoog Sensitieve Persoon (HSP) worden overal en verschillend gebruikt. Het begrip ‘hoog sensitief’ is relatief nieuw. Veel ouders en leerkrachten associëren het begrip dan ook met zweverigheid of verlegen gedrag ‘waar een kind wel overheen groeit’, andere ouders en leerkrachten zijn benieuwd maar weten niet goed hoe ze deze kinderen kunnen herkennen.


De belangrijkste eigenschap is dat een hoog gevoelig kind voortdurend nadenkt over alles wat ze waarnemen. Hij/zij heeft een fijn onderscheidingsvermogen, is intuïtief ingesteld en raakt snel overvoerd door een teveel aan prikkels. Een hoog gevoelig kind ziet sneller dan anderen wanneer er iets mis is, of mis dreigt te gaan. Ze zijn zorgvuldig en precies. Ze verwerken alles wat hun systeem binnenkomt op een diep niveau.


Wat vooral een eigenschap van een hoog gevoelig kind is dat hij/zij een ruimte binnenkomen en aanvoelen wat er aan de hand is. Ze weten in wat voor stemming je bent. Het hangt dan van een hoog gevoelig kind af of het je dat laat weten of niet. Maar denk niet dat het kind het niet voelt. Het kan zijn dat ze niet beseffen dat die emoties niet van hen zijn of dat ze verkeerde conclusies trekken uit wat ze voelen. En juist omdat ze zo subtiel zijn kunnen ze ook makkelijk overdonderd worden door emoties van anderen en zichzelf daarin volledig verliezen. Het is wel prettig om in elke situatie te kunnen voelen hoe je moet reageren, maar het kind moet wel geleerd worden om ermee om te gaan.


Als ouders van een hoog gevoelig kind kan alles wat je kind doet erg verwarrend zijn. Je wilt graag weten hoe je beter met je kunt om kunt gaan en dus je kind beter kunt gaan begrijpen. Het hoog gevoelige kind kan zelf ook advies en hulp gebruiken om meer in balans te komen in zijn/haar leven. Ook kan het zijn dat een hoog gevoelig kind erg veel uitdagingen heeft op school omdat een leraar niets begrijpt van een hoog gevoelig kind en er dus niet op een juiste manier mee om kan gaan.


Ik ga de onderstaande gereedschappen voor je kind inzetten:

  • Diverse Acces Bars Sessies om Rust, ruimte en Ontspanning te creëren. Meer info: klik hier
  • Ik kan helpen om de energie van je kind beter te managen waardoor de kwaliteit van leven heel erg vooruit gaat. Dit is Energiemanagement en dit kan ook toe worden gepast met een kind Meer info: Klik hier
  • Ook is het goed om als je kind Hooggevoelig is een magneetsieraad te dragen. Meer info: klik hier


Heb je hulp nodig met het beter leren omgaan met je hoog gevoelige kind?

Zijn er binnen je gezin een aantal uitdagingen waar je duidelijkheid over zou willen?


Zijn jullie als ouders van een hoog gevoelig kind uit balans en kun je wel wat handvaten gebruiken?


Heb je een bijzonder hoog gevoelig kind die duidelijk wat meer begeleiding, hulp of advies nodig heeft?


Maak dan een afspraak voor een verhelderend Consult.