Ouders & Opvoeden van een HoogGevoelig kind.


Een hooggevoelig kind opvoeden kan voor ouders een grote uitdaging zijn.


Wanneer ouders zich bewust zijn dat ze een hooggevoelig kind hebben en hier naar handelen is het voor zowel het hooggevoelige kind en zijn/ haar gezinsleden veel prettiger.


Als je een hooggevoelig kind opvoedt dan kun je de onderstaande tips goed gebruiken:

 • Geloof je kind. Wanneer je kind zegt dat het pijn heeft, dan is dat ook zo. Ook als je zelf geen last hebt van dergelijke dingen;
 • Houdt rekening met het feit dat je hooggevoelige kind makkelijk overprikkeld en te opgewonden kan raken;
 • Wees je ervan bewust dat elk hooggevoelige kind gebieden heeft waar overprikkeling grote problemen veroorzaakt. Meestal zijn dit activiteiten waarin ze eerder hebben gefaald of bang waren te zullen falen;
 • Praat over wat er verkeerd kan gaan en hoe daarmee om te gaan. Praat over fouten en hoe je ertegenaan kunt kijken. Wat kan het kind tegen zichzelf en anderen zeggen om het draaglijk te maken?
 • Leer je kind genieten van allerlei activiteiten waar geen competitie aan te pas komt;
 • Een hooggevoelig kind raakt vaak nog meer dan andere kinderen van streek door onrecht, conflicten of leed. Ze overzien over het algemeen de onheilspellende gevolgen;
 • Denk na over hoe je zelf omgaat met emoties en hoe je wilt dat je kind er mee omgaat;
 • Praat met je hooggevoelige kind over emoties.
 • Probeer houding te geven voor negatieve emoties van je kind totdat je hooggevoelige kind het zelf kan. In het ideale geval ga je naar een rustige plek en laat je je kind zijn gevoelens volledig tot uiting brengen, terwijl jij rustig blijft en niet in de verdediging gaat;
 • Wees ook ontvankelijk voor positieve emoties en pas je aan bij de gevoelstoon. Je probeert met aandacht en respect te reageren op negatieve emoties, maar doe dat ook bij positieve emoties. Verpletter het enthousiasme en de vrolijke stemming van je hooggevoelige kind niet;
 • Wees je ervan bewust dat overprikkeld en te opgewonden zijn alle emotionele reacties kan versterken;
 • Als een ingrijpende emotie een aantal dagen aanhoudt moet je misschien hulp inroepen. Het gaat dan om emoties als neerslachtigheid, angst, woede en ook opgewekte maar slapeloze “hyper” toestanden;


Voor oudere hooggevoelige kinderen is een van de grootste uitdagingen dat ze zich bewust kunnen zijn van de gevoelens van de ander zonder dat de ander dat zelf is. Een hooggevoelige kind kan echter de subtiele signalen oppikken, zelfs de lichaamsgeur die een bepaalde emotie veroorzaakt. Het zal je kind enorm helpen als jij je eigen gevoelens kunt herkennen en er eerlijk over kunt zijn.


Als gevolg van het voortdurend gewaar zijn van anderen, kan een hooggevoelige kind besluiten de behoeften van anderen op de eerste plaats te laten komen en hen zo de emotionele pijn te besparen. Dit gebeurt meestal niet bewust en het kan zijn dat een dergelijke aanpassing zich alleen bij bepaalde personen voordoet. Bij anderen, bijvoorbeeld jou zelf, kan je hooggevoelige kind zeer opvliegend, uitgesproken en veel eisend zijn.


Leer je kind dat het recht heeft om nee te zeggen of de mening van een ander te negeren.Wees voorzichtig dat je niet te veel van je eigen zorgen of oordelen over anderen met je kind deelt. Een hooggevoelig kind kan een fantastische vriend, vertrouweling en raadgever worden. Vooral voor ouders zonder intieme, begripvolle partner. Dat is echter zelfs voor het meest wijze kind te veel.


Om het besef van de eigen behoeften en verlangens te versterken, moet je ze zo vaak mogelijk zijn eigen keuze laten maken. Zelfs als je kind er traag in is of jij denkt te weten wat voor hem/haar de beste keuze is. Als hun behoefte in conflict is me die van een ander, iemand mishaagt of als iemand zegt dat zijn/haar keuze stom is of van een slechte smaak getuigt, zeg dan tegen je kind dat het gepast is om een advies dat redelijk klinkt en met goede bedoelingen wordt gegeven kort en beleefd te overwegen, maar dat hij/zij het recht heeft er zijn eigen mening en behoeften op na te houden en om te leren van zijn/haar eigen ervaringen.


In sommige situaties: Ga stap voor stap. Zet kleine en makkelijke stapjes, zodat je kind nauwelijks kan protesteren en zeker kan zijn dat het goed gaat en ze een goede indruk zal maken.


Als je wilt dat je kind blijft openstaan voor nieuwe situaties, dan is succes de sleutel. Vergeet niet dat alle hooggevoelige kind een er-op-af-systeem hebben. Ze willen ook op onderzoek uit, zolang de risico’s niet te groot lijken. Wijs hen dus op alle voordelen van het op onderzoek uit gaan (zonder te overdrijven) terwijl je risico’s zo klein mogelijk maakt.


Praat met je kind over de eigenschap dat hij/zij hooggevoelig is. Erken de uitdagingen die erdoor worden veroorzaakt, maar wijs ook op de waardevolle kanten. Als je als ouder negeert dat je kind anders is zorgt alleen maar voor meer uitdagingen. Erover zwijgen zegt veel meer dan woorden.


Wanneer je kind oud genoeg is om iets meer te begrijpen van culturen en psychologie, geef dan wat uitleg over de wortels en de geschiedenis van hoe mensen reageren op hooggevoelig zijn. Hoe hooggevoeligheid in sommige culturen wordt bewonderd en als dat niet het geval is, hoe sommige mensen, vooral mannen, zo bang zijn om een dergelijke eigenschap bij zichzelf te ontdekken, dat ze er heel vreemd mee kunnen omgaan.


Bescherm je kind tegen aandacht, lof of medelijden die misplaatst zijn.


Hooggevoelige kinderen kunnen extra gevoelig zijn voor de manier waarop ze gecorrigeerd worden, zijn de onderstaande basisstappen wellicht goed om in je achterhoofd te houden:


 • Ga na of er bij jou of je kind nu sprake is van een overprikkeling. Als een van de twee of beiden overprikkeld zijn, kalmeer dat eerst jezelf en vervolgens je kind. Als je niet eerst de controle over jezelf hervindt, kun je ook de kind niet helpen zijn zelfbeheersing terug te vinden. Als kinderen sterk overprikkeld zijn kan het twintig minuten of langer duren voordat ze zich weer normaal voelen;
 • Luister en toon medeleven. Hooggevoelige kinderen moeten zich gehoord voelen. Aangezien ze vaak diepe gevoelens of goede redenen hebben voor wat ze hebben gedaan en ze raken in hoge mate gedesillusioneerd door onrecht;
 • Herhaal de gedragsregels en , als je kind oud genoeg is, de redenen ervoor;
 • Maak je kind duidelijk dat het er niet alleen in staat, dat er een heleboel andere hooggevoelige mensen zijn. Het kan helpen om op zoek te gaan naar mensen die je kind kent en bewondert en die (waarschijnlijk) ook hooggevoelig zijn. Vertel dat iedereen bepaalde karaktereigenschappen heeft die eruit springen. Wanneer je kind zich beklaagt dat het hooggevoelig is, kom dan met een voorbeeld van een situatie waarin het juist een voordeel was. Ben verder ook eerlijk op welke punten je kind volgens jou kan veranderen en op welke waarschijnlijk niet.


Als je een hooggevoelig kind hebt moet je als je met hem/haar naar een arts gaat moet je met het onderstaande rekening houden:


Hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger voor pijn. Daardoor kunnen hooggevoelige kinderen meer klagen en krijgen ze meer tests en medicatie dan nodig is. Aan de andere kant zijn er ook hooggevoelige kinderen die hun symptomen verzwijgen. Het is dus belangrijk om te weten of je kind overdrijft of verzwijgt.


Ook:

 • Hebben ze vaker hoofdpijn
 • Zijn ze banger voor injecties
 • Kunnen ze minder goed tegen een ziekenhuisopname
 • Hebben ze vaker last van allergieën


Zelfs de problemen hebben hun positieve kant. Door het begrip en de ondersteuning te bieden die je kind nodig heeft zal je hooggevoelige kind een diepe waardering voor je voelen.Je kind zorgt ervoor dat je je meer bewust wordt van alles en laat je kennismaken met schoonheid, nuances, subtiele sociale verschijnselen en levensvragen waar je anders niet zij zou stilstaan.


Jullie relatie zal zich verdiepen. Je zult moeten leren ontvankelijk te zijn voor de momenten waarop je kind meer nabijheid wil, evenals de momenten waarop hij op zichzelf wil zijn.Je hebt een kind dat jou ziet, zowel de bewuste delen als de onbewuste, waardoor jij gedwongen wordt je meer bewust te worden van jezelf.


Je zult je goed opgevoede hooggevoelige kind zien opgroeien tot iemand die in staat is tot een verbazingwekkend diep gevoelsleven en vreugde kan beleven aan het gehele scala van innerlijke en uiterlijke schoonheid.


Je zult zien dat je goed opgevoede hooggevoelige kind een uitzonderlijke bijdrage levert aan de wereld, of dat nu achter de schermen is of als middelpunt. Omdat hooggevoelige mensen zulke scherpzinnige waarnemers en denkers zijn, zijn ze van oudsher de uitvinders, beleidsmakers, genezers, geschiedkundigen, wetenschappers, kunstenaars, docenten, raadgevers en spiritueel leiders. Ze zijn adviseurs van vorsten en krijgers, de zieners en de profeten.


Heb je hulp nodig met het beter leren omgaan met je hooggevoelige kind?

Zijn er binnen je gezin een aantal uitdagingen waar je duidelijkheid over zou willen?


Zijn jullie als ouders van een hooggevoelig kind uit balans en kun je wel wat handvaten gebruiken?


Heb je een bijzonder hooggevoelig kind die duidelijk wat meer begeleiding, hulp of advies nodig heeft?

Hooggevoelig Kind - Spirit Wings
Hooggevoelig Kind - Spirit Wings
Hooggevoelig Kind - Spirit Wings
Hooggevoelig Kind - Spirit Wings